tiistai 19. toukokuuta 2015

Kuntien selityksiä

Sain tänään STM:stä sinne saapuneet selvitykset aiheesta: Kuntouttava työtoiminta / 2015 kunnista saapuneet selvitykset.

Asia liittyy eduskunnan oikeusasiamiehelle tehtyihin kanteluihin koskien ihmisoikeuksia loukkaavia sosiaaliturvatöitä. Osa kunnista on antanut niihin selvityksensä. STM antaa niiden pohjalta selvityksen oikeusasiamiehelle.

Tutustu työtoimintaa koskeviin kanteluasioihin klikkaamalla seuraavaa linkkiä:

Kantelutehtailua

Yhdistin ne samaksi pdf-asiakirjaksi, jonka voit lukea klikkaamalla tästä.

Selvityksissä korostetaan erityisesti sitä asiaa, että työvoiman korvaaminen on ollut "merkityksetöntä", pienimuotoista tai alihankintana toteutettua. Asioita yritetään perustella myös säätiö - ja yhdistysvirityksillä. Asioita siis ympäripyöreästi selitellään.

Tähän totean:

Myös pienimuotoinen tai muodollinen työvoiman korvaaminen on laitonta. Kaikessa julkisessa toiminnassa on noudatettava tarkoin lakia. Julkinen valta liittyy tähän asiaan siksi, koska kunnat järjestävät kuntouttavan työtoiminnan ja edustavat julkista valtaa.

Työvoiman korvaaminen voi tapahtua myös alihankintasuhteessa. Myös yhdistys tai säätiö voidaan katsoa yritykseksi, jos se harjoittaa elinkeinotoimintaa. Sama pätee avoimilla markkinoilla toimiviin liikelaitoksiin.

Se, että julkisen vallan on noudatettava tarkoin lakia on oikeusvaltion keskeisin perustuslaillinen periaate.

Edesmenneen ihmisoikeuksia puolustaneen asianajaja Matti Wuoren toteamus suomalaisista tuomareista kuvaa hyvin myös muita viranomaisia ja julkisen vallan käyttäjiä. Sanan tuomiovalta voikin seuraavassa kohdin korvata sanalla viranomaisvalta ja / tai julkinen valta.
" On hyvin turhauttavaa yrittää argumentoida perusoikeussäännöstöstä käsin, kun arkitodellisuudessa tuomiovallan käyttö toteuttaa valtion etua, kurinpitoa, järjestystä ja kommunitaarisia intressejä. "
Suomessa elää edelleen herranpelko. Ihmisoikeuksien ja kansalaisoikeustaistelun puolustajille ei useinkaan kunnian kukko laula.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti