perjantai 1. huhtikuuta 2016

Rikkaiden talouspopulismi ja natsisympatiat

Meillä on huippuhyvä kilpailukyky toisin kuin rikkaat väittävät. Kilpailukykyvertailussa (maailman maista) Suomi sijoittuu sijalle 4. Suomessa ei myöskään teollisuuden työtuntikustannukset ole Euroopan korkeimmat. Tilasto alla. Suomessa työtunnin hinta on 35,9 €. Belgiassa, Tanskassa, Ruotsissa, Saksassa ja Ranskassa on Suomea korkeammat kulut.

Tilastot alla.































Porvareiden Talouselämä kirjoittaa, että Suomi käyttää eniten rahaa sosiaaliturvaan suhteessa BKT:hen. Totta, mutta tämä on aika alkeellinen tulkinta. Kyse on nimittäin suhdeluvusta. Kun työttömyys lisääntyy niin myös sosiaaliturvan menot lisääntyvät. Lisäksi BKT:hen vaikuttaa myös talouskasvu ja sen heikentyminen.

Suomessa on EU-maiden tehokkain julkinen sektori. Lue lisää tästä. Helsingin Sanomien mukaan se on myöskin EU-maiden suurin suhteessa BKT:hen. Suhde BKT:hen on kuitenkin vain suhdeluku. Talouskasvun alentuessa yksityisen sektorin suhde BKT:hen laskee. Talouskasvu tarkoittaa tiivistettynä, että lisää rahaa rikkaille. Julkisen sektorin suhde BKT:hen tällöin nousee kun julkisen sektorin tarve on aina olemassa. Kyse on siis suhdeluvuista. Kyse on siis puhtaasta talouspopulismista.

Kun mietitään niitä tosiasioita, että a) julkinen sektori on jo tehokas sekä b) sitä tarvitaan aina, niin mieleeni tulee ainoastaan selitysmallina se, että rikkaat haluavat käyttää köyhiä ja sairaita kohtaan sosiaalidarwinismia. Nimittäin aina on olemassa köyhiä ja sairaita, jotka tarvitsevat julkisia palveluja, esimerkiksi sosiaaliturvaa ja terveyspalveluja.

Fasismi on kovan markkinatalouden äärimmäisin muoto. Siksi viittaus natsismiin ja sosiaalidarwinismiin ei ole kaukaa haettu. Tehokkuusajattelu on osa kapitalismia. Siksi myös kaikista köyhimpiin ja sairaimpiin jotkut suhtautuvat halveksuen. Nettikeskusteluissa on esimerkiksi haukuttu työttömiä, maahanmuuttajia, alkoholisteja ja mielenterveyseläkeläisiä tuottamattomiksi loisiksi.

Fasistista tehokkuusajattelua Suomessa edustaa esimerkiksi vanhustenhoito, lastensuojelu ja psykiatria, josta tuoreena esimerkkinä Kupittaan tapaus. Resursseista: Seinäjoen hautausmaalle on haudattu Törnävän mielisairaalan hoidokkeja.

YLE kertoo artikkelissaan lääketieteen musta historia mm. seuraavaa:

Potilaat sullottiin vaunuihin. Junat saattoivat odottaa ratapihoilla päiväkausia. Ohikulkijat kuulivat silloin tuskaisia avunhuutoja. Kun vaunut lopulta tyhjennettiin, osa hoidokeista oli kuollut, osa oli tautien näännyttämiä tai muutoin erittäin huonossa kunnossa. Monet menehtyivät pian kuljetuksen jälkeen. Tämä ei ole sankarihauta vaan pikemminkin joukkohauta. Seinäjoen hautausmaalle on haudattu lähellä toimineen Törnävän mielisairaalan hoidokkeja. Sotavuosina potilaita kuoli selvästi enemmän kuin muulloin. Törnävälle siirtopotilaat saapuivat junalla Seinäjoen kautta. Huoneet täyttyivät äärimmilleen. Potilaat kärsivät tulehduksista ja nälästä. Laitoshoidokeille oli ruokaa vähemmän kuin muulle väestölle. Henkilöstöä kiellettiin toimittamasta potilaille lisäannoksia. ”

Kapitalismilla ei ole moraalia. Se pelastaa itsensä vaikka kaikista heikoimpien kustannuksella. Silloin kun kapitalismi ajautuu kriisiin, niin sillä on tapana muuttua rotuhygieniaksi. Kapitalismiin kuuluu erilainen ihmisarvon esineistäminen. Tämän todistaa myös Karl Marxin tavarafetismi. Valtiovarainministeri voi napsia vaikka selfien Seinäjoen Törnävän potilaiden hautapaikoilta ja sanoa omaisille # sori siitä.

Kansalaissodassa valkoisten puolella taistellut psykiatri Yrjö K. Suominen innovoi Suomeen samanlaista mielisairaiden joukkotuhontaa mitä Saksassa oli aikoinaan. Lue lisää. Valkoisen osapuolen edustajien rotuhygieniasta löytyy paljon lisätietoa kaivamalla sitä esiin. Esimerkiksi kansalaissodan punaisen osapuolen väitettiin toimineen jonkinlaisessa ”joukkopsykoosissa mielenterveysongelmaisina” ja agitaation vallassa. Punaista osapuolea diagnosoitiin ”heikommaksi ainekseksi”. Punainen osapuoli oli pitkälti antifasistista. Sen fasismin vastaiseen työhön voi tutustua Malmin hautausmaalla desanttien ja vastarintamiesten muistomerkillä (fasismin vastustajien muistomerkki).

Minua ei sinänsä haittaa se jos jollain on enemmän kuin vaikkapa syrjäytetyillä ihmisillä. Jos marginaaliryhmät työnnetään täysin marginaaliin, niin sitä en hyväksy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti