tiistai 6. joulukuuta 2016

Sosiaalikontrolliako lisää?

Sisäministeri Paula Risikko (kok) vieraili eilisen Etelä-Saimaa-lehden uutisen mukaan Imatralla. Vierailun innoittajana lienee viikonloppuinen järkyttävä surmatyö, jossa nuori mies ampui kolme naista.

Uutisen otsikko kuuluu: "Imatralla vieraillut ministeri Risikko: Syrjäytyneet saatava seulottua paremmin".

Uutinen kertoo seuraavaa:


  • Suomalaisen yhteiskunnan on sisäministeri Paula Risikon (kok.) mielestä löydettävä syrjäytyneet kansalaisensa nykyistä paremmin. 


  • Imatralaisia ampumissurmien johdosta maanantaina lohduttamassa vieraillut Risikko laski, että nuorista ja nuorista aikuisista 85 prosenttia on normaaleja pärjääjiä. Lopuistakin suurin osa on väkeä, jolla ei ole suoranaisia mielenterveysongelmia. 


  • Monilla on Risikon mukaan silti oireilevaa häiriökäyttäytymistä, johon olisi päästävä kiinni ajoissa. Tehokkaimpia keinoja murhenäytelmien ehkäisemisessä on Risikon mielestä kaikkinaisen tiedonkulun parantaminen. Risikko muistutti, että häirikköjen paikantamisessa esimerkiksi poliisin nettivihjepalvelu on suuri apu ennaltaehkäisevälle rikostorjuntatyölle. "


Jos tällä "syrjäytyneiden löytämisellä" tarkoitetaan inhimillisiä mielenterveyspalveluja niin hyvä juttu. Pahoin kuitenkin pelkään, että ei tarkoiteta.

Haluttaneen kuitenkin ilmeisesti siis lisää sosiaalikontrollia ja nuorison valvontaa. Ainakin seuloa-termi kuulostaa pahalta ja jopa eugeniikkaan taipuvaiselta. Ihmiset halutaan asettaa tiettyyn normiin. Risikon mukaan "normaaleihin pärjääjiin".

Kesällä Risikko totesi, että "syrjäytyneet nuoret ovat Suomen suurin uhka". Kyseinen ministeri on julistanut kansallispuvussa, että "vastikkeettomasta sosiaaliturvasta tulisi päästä eroon". Tarjolla ratkaisuksi lienee siis sosiaaliturvalla tehtäviä "kuntouttavia töitä".

Kuolleita ihmisiä käytetään nyt siis hyväksi sosiaalikontrollin ajamiseen. Politiikassa mikään ei ole pyhää. Syrjäytyneet vai syrjäytetyt? Mielestäni syrjäytetyt, koska syrjäytyminen on enemmän rakenteellinen (siis yhteiskunnan) kuin yksilön ongelma.

Tahalla syrjäytetyt, koska konservatiivit ja oikeisto levittävät väärää tietoa mm. valtion velkaantumisesta ja työvoiman kustannuksista sekä julkisen sektrorin koosta ajaakseen omaa etuansa. Kyse on siis luokkataistelun asetelmasta.

Onko ongelma syrjäytyminen vai yhteiskunnan ahtaat normit? Miksi ihmisen ylipäänsä tulisi olla tietynlainen? Halutaanko, että ihmiset ovat aidosti onnellisia vai tottelevaisia robotteja vailla omaa tahtoa? Toki on tiettyjä eettisiä sääntöjä olemassa ja hyvä niin. Ihmisarvon kunnioittaminen on niistä keskeisin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti