torstai 2. maaliskuuta 2017

Rikkaille omaisuustakavarikko

Otin edellisessä tekstissäni ”V*tun veronmaksajat!” kantaa painopisteen siirtymiseen ihmisarvon jakamattomuudesta keskiluokkaisiksi ihanteiksi ja ahdasmielisiksi käsityksiksi ”kunnon kansalaisesta”. Kuten ko. tekstissäni mainitsen, niin mielestäni liika tavallisuus eli ns. normaalius on hanurista. Siitä keksin otsikonkin. Ihmisarvo ei ole vain rikkailla ja nettoveronmaksajilla.

Kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki kirjoittaa Liberan blogissa tekstissään ”Vastenmieliset hyväosaiset” seuraavaa:

” Korkeimmin tienaava 10 % maksaa valtion tuloverokertymästä noin 70 %. Kunnallistalous huomioiden sama porukka maksaa noin 40 % kaikista palkkaveroista. Näillä rahoilla maksetaan päiväkodit ja sosiaaliturva. Tuhannenkin hyvätuloisen maastamuutolla on näkyvä merkitys. ”

Tuo 40 % koskee siis vain ansiotuloverojen kertymää. Ei siis pääomatuloja. Mielestäni niitä tulisi verottaa kuten ansiotulojakin. Pääomatuloista pitäisi mielestäni maksaa myös kunnallisveroa. Tosiasiassa kunnilla ei ole työkaluja vaikuttaa kunnallisverotuksen tasoon yhteiskuntavastuuttaen rikkaita. Kunnallisvero kun on aikalailla tasavero. Suurempi valta on siis eduskunnalla.

Mielestäni vähäosaisten maksutaakkaa julkisista palveluista tulisi taas pienentää. Kuntaliiton arvion mukaan asiakasmaksuilla katetaan sosiaali – ja terveyspalveluiden rahoituksesta noin 6 %. Terveyskeskusmaksuilla taas katetaan 0,2 % terveydenhuollon kokonaisrahoituksesta. Nämä maksut tulisi mielestäni poistaa. Kyse on näissä maksuissa enemmän vähäosaisia moittivasta oikeistopopulismista kuin isoista summista.

Suhtaudun yksityisomaisuuden takavarikointiin (ja ihmisten pakkovaltaiseen taloudelliseen tarkkailuun) yleensä kielteisesti. Olen puolustanut mm. omaisuuden hallussapitoa asukkailla itsellään suljetuissa laitoksissa (esim. mielisairaalat ja lastenkodit) ja sosiaaliturvalla elävien yhteiskuntakontrollin alasajoa (liittyy heikkoon yksityisyydensuojaan yms.). Ainut viranomainen, jonka suorittamaa omaisuustakavarikkoa tietyin rajauksin erityisesti sympatiseeraan on Verohallinto.

Kirjoitettu (ja lähetetty) Kansan äänelle 2.3.2017

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti